Υποψίες Απώλειας Μνήμης

από Μαρίλια Ιωάννου
Υποψίες Απώλειας Μνήμης

Είμαι σίγουρος ότι κάποιο πρόβλημα έχω με τη μνήμη μου γιατί συχνά ξεχνάω πράγματα.

Είμαι πλέον σίγουρος πως κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη μου. Συχνά ξεχνάω πράγματα. Ίσως να φταίει το γεγονός πως δεν την εξασκώ τόσο όσο θα έπρεπε. Να όμως που πάλι μου συνέβη και θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Μόλις είχα καθίσει στον αγαπημένο μου ηλεκτρονικό υπολογιστή έχοντας μια πολύ καλή ιδέα για ένα σούπερ άρθρο. Άνοιξα το αγαπημένο μου πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω να πληκτρολογώ. Μέχρι την ώρα όμως που ξέχασα τι είχα στο μυαλό μου να γράψω. Και είμαι τόσο σίγουρος ότι είχα μια πάρα πολύ καλή ιδέα.. !!

Αν και ακόμη δεν έχω περάσει τα 40 που υποτίθεται είναι μια κρίσιμη ηλικία, είναι δυνατό από τώρα να έχω απώλειες μνήμης και να ξεχνάω; Βέβαια πολλοί που έχουν περάσει τα 40 συχνά-πυκνά σκόπιμα "ξεχνούν" ακόμη και την ηλικία τους, εγώ όμως σίγουρα δεν εμπίπτω στην κατηγορία αυτή. Φυσικά το να ξεχνώ, ίσως κάποτε μου βγαίνει και σε καλό και με ωφελεί, σίγουρα όμως τώρα δεν ήταν μια απο τις στιγμές που θα ήθελα να ξεχάσω.

Φυσικά η απώλεια μνήμης δεν είναι κάτι το καινούριο για μένα. Άρχισε από τότε που γεννήθηκα. Απ' την πρώτη στιγμή μπορώ να πω, αφού όσο και αν το προσπαθήσω δεν μπορώ καν να θυμηθώ ούτε μια λεπτομέρεια απ' τη γέννηση μου. Και αυτό είναι που με τρελαίνει περισσότερο.. Πώς μπορώ να είμαι τόσο σίγουρος ότι γεννήθηκα; Η γέννηση, είναι ένα πολύ σημαντικό και χαρμόσυνο γεγονός στη ζωή κάποιου. Είναι ο λόγος που είμαι σήμερα στη ζωή!! Σίγουρα θα ήθελα να την θυμάμαι με όσο πιο πολλές λεπτομέρειες γίνεται. Θα ήμουν ικανοποιημένος όμως αν μπορούσα να θυμηθώ έστω και κάτι μικρό.

Κάθε χρόνο, πολλοί συγγενείς και φίλοι έρχονται ακάλεστοι στο σπίτι μου και μου κάνουν έκπληξη. Έκπληξη!! Και μετά αρχίζει το πάρτι. Είμαι σίγουρος πως όλα αυτά τα κάνουν με βασικό τους σκοπό να με βοηθήσουν να θυμηθώ τη στιγμή της γέννησης μου, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν δείχνει να βοηθάει. Ακόμη και άτομα που σίγουρα δεν ήταν παρών, αλλά ούτε καν ζούσαν τη στιγμή της γέννησης μου (όπως η γυναίκα μου και τα μικρότερα μου αδέλφια), είναι τόσο σίγουροι για τη γέννηση μου και λαμβάνουν μέρος σε αυτό το πάρτι πολύ πολύ κέφι. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η προσπάθεια τους.

image

Ίσως αυτή η απώλεια μνήμης που έχω να οφείλετε σε κάποιο σοκ που πέρασα στο παρελθόν και να μην μπορώ να το θυμηθώ τώρα. Απ ότι μου έχουν πει διάφοροι φίλοι, εμείς οι άνθρωποι, συνηθίζουμε να μπλοκάρουμε τραυματικά γεγονότα και αμυνόμαστε ενάντια σε αυτά ξεχνώντας τα.

Κάτι άλλο που ξεχνάω συχνά είναι τα ονόματα ανθρώπων που πρωτογνωρίζω. Ίσως αυτή η πρώτη μου γνωριμία μαζί τους, να είναι αρκετά τραυματική και έτσι να τους μπλοκάρει το μυαλό μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς.

Βασικά τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορώ να θυμηθώ αρκετά ονόματα αλλά δεν μπορώ να τα συνδυάσω με τις σωστές φάτσες. Για παράδειγμα χθες, έτυχε να συναντήσω τυχαία στο δρόμο κάποια πρώην συμμαθήτρια μου απ' το σχολείο, αλλά δίστασα να της πω πως ξέχασα το όνομα της. Βασικά τη φάτσα της ξέχασα, γιατί όπως είπα και προηγουμένως, τα ονόματα τα ξέρω όλα..

Αρκετά όμως έχω μονολογήσει.. Για ποίο θέμα ήθελα να γράψω σήμερα; Δυστυχώς το έχω ήδη ξεχάσει..